Diyabet sessizce damar hasarı yapıyor, beyni ve kalbi vuruyor

Diyabet Hakkında Uzmanların Uyarıları

Dünya Sağlık Örgütü’nün “sessiz pandemi” olarak adlandırdığı diyabet, Türkiye’de de ciddi bir sağlık sorunu haline gelmiş durumda. Ülkemizdeki diyabet hastası sayısının 12 milyon civarında olduğunu belirten uzmanlar, bu rakamların hızla arttığını vurguluyor. Dünya genelinde, 1980 yılında 100 milyon olan diyabetli sayısının 2020 yılında 422 milyona yükseldiği biliniyor. Bu rakamın 2045 yılında 700 milyona ulaşması bekleniyor. Türkiye’deki diyabetin artış hızının dünya ortalamasının 2 katı, Avrupa ortalamasının ise 4 katı olduğunu belirten uzmanlar, diyabetin yayılma hızının endişe verici boyutlara ulaştığını ifade ediyorlar.

Diyabet, sessizce ilerleyen ve giderek yayılan bir hastalık. Bu önemli hastalığın toplumsal farkındalığını artırmak amacıyla Acıbadem Üniversitesi’nden 3 önemli bilim insanı bir araya geldi. Moderatörlüğünü Acıbadem Üniversitesi Diyabet Araştırma ve Uygulama Merkezi Koordinatörü olan Endokrinoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. M. Temel Yılmaz’ın yaptığı toplantıda, diğer uzman konuşmacılar Acıbadem Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Pamir ile Acıbadem Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Alhan yer aldı.

“Diyabet Türkiye’de Endişe Verici Boyutlara Ulaştı”

İyi tedavi edilmeyen ve kontrol altına alınmayan diyabetin, böbrek ve kalp hastalıkları başta olmak üzere felç, görme kaybı ve nöropati gibi ciddi hastalıkların önde gelen nedenlerinden biri olduğunu belirten Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, diyabetin ortaya çıkma yaşının 20’li yaşlara kadar indiğini ve obezite oranının arttığını dile getiriyor. Her üç çocuktan birinin fazla kilolu olduğunu ve kalp krizi vakalarının 45 yaş altında görüldüğünü belirten Yılmaz, sağlıklı yaşamın temelini oksijenin oluşturduğunu vurguluyor. Oksijenin bol olduğu bölgelerde yaşayan insanların uzun ömürlü olduğunu belirten Yılmaz, günümüzdeki hareketsiz yaşam ve fast food tüketiminin diyabetin hızla artmasında etkili olduğunu söylüyor.

Diyabet Hastalarının Felç Olma Riski 4 Kat Daha Fazla!

Diyabetin beyin üzerindeki etkilerini anlatan Prof. Dr. Necmettin Pamir, diyabetin damar yapısını bozarak damar sertliği ve tıkanıklığa sebep olduğunu belirtiyor. Diyabetin kontrol altına alınmaması durumunda felç riskinin arttığını ve bunamaya neden olabileceğini ifade eden Pamir, diyabetin felç riskini 4 kat artırdığını söylüyor. Küçük damar tıkanmalarının büyük damar tıkanıklıklarına yol açabileceğini belirten Pamir, diyabetin kontrol altına alınması gerektiğini vurguluyor.

Diyabetin Kalp Krizi Riskini 2 Kat Artırdığı Ortaya Çıktı!

Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Alhan, kontrolsüz diyabetin kalp krizi riskini 2 kat artırdığını belirtiyor. Diyabeti olan hastaların büyük bir kısmının hastaneye kalp ve damar hastalıkları nedeniyle yattığını ifade eden Alhan, diyabetin sinir uçlarını etkileyerek kalp krizi belirtilerini değiştirdiğini belirtiyor. Kalp krizinde göğüs ağrısının yerine çabuk yorulma, nefes darlığı ve benzeri belirtilerin görüldüğünü belirten Alhan, tip 1 diyabetin kalp hastalıklarının ortaya çıkmasını erkene aldığını sözlerine ekliyor.

Kaynak: BYZHA – Beyaz Haber Ajansı

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top